Geschiedenis

In 1972 werd de eerste Nieuwjaarstocht georganiseerd door buurtvereniging 'De Sprokkelaars' in Milsbeek. Het enthousiasme was zo groot dat een aantal wandelaars twee jaar later een eigen wandelsportvereniging oprichtte: Wandelsportvereniging (WSV) Milsbeek.

De eerste tijd werd alleen jaarlijks een Nieuwjaarstocht georganiseerd; de opbrengsten waren voor de Nierstichting. Enkele jaren later werd echter besloten nog een tocht te organiseren op Tweede Pinksterdag. Hoe succesvol deze was bleek uit het deelnemersaantal van 1200 wandelaars!

De vereniging groeide hierna gestaag; vooral met de jeugdleden werd er veel gewandeld in binnen- en buitenland. Vanaf de start heeft WSV Milsbeek veel contact gezocht met wandelverenigingen over de grens, met name in de omgeving van Keulen en Noord-Rijnland-Westfalen. In die tijd waren daar nog Amerikaanse en Engelse militairen gelegerd, die met hun familie graag naar Milsbeek kwamen. Onder andere hierdoor werden de tochten steeds beter bezocht.

Ook de prachtige ligging van Milsbeek, in het grensgebied tussen de Maasvallei en de Mookerhei en rond Plasmolen en de Sint Jansberg, maakten de tochten heel geliefd. Het steeds populairder worden van deze wandelingen was tevens te danken aan de grote inzet van een vaste kern bestuursleden en leden die overal in het land wandeltochten bezochten.

In de loop der jaren is WSV Milsbeek meegegroeid met de vele ontwikkelingen in de wandelsport, zoals het meer individueel en niet meer in groepsverband op pad gaan. Sinds 2014 organiseert de wandelsportvereniging alleen nog de Pinkstertocht.